Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 40

zonder vlees, zonder zuivel -

Week Zonder Vlees & Zuivel

Week Zonder Vlees & Zuivel

Één weekje zonder vlees (en zuivel)

Het is - sinds maandag - tot en met zondag de De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel #weekzondervleesenzuivel . Deze week worden alle Nederlanders uitgedaagd om een week lang geen vlees, vis én zuivel te eten.

Dit is de 6e editie die ooit begon als Week Zonder Vlees. Sinds 2022 is "& Zuivel" toegevoegd want als je ook zuivel laat staan, maak je nog meer impact. En wellicht komt er in de toekomst "& Vis" bij gezien leeggeviste oceanen niet goed zijn voor de aarde. 

Besparen

Het doel is sowieso minder - en liever nog géén - vlees (en vis) & zuivel meer te nuttigen en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan de uitdagende klimaatdoelstellingen. Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet bespaar je wel 193 liter water en 80 kilometer autorijden. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometer autorijden aan CO2 uitstoot dan iemand die wél vlees en zuivel eet! Stel je voor dat alle 17.821.419 Nederlanders dat zouden doen.

Impact

Langzamerhand is er steeds meer bewustzijn over de impact van de bio-industrie op het milieu en het klimaat. De huidige vlees- en zuivelconsumptie heeft een directe relatie met de overmatige CO2-uitstoot. Meer en meer mensen zijn zich ook bewust van dierenwelzijn en hun eigen gezondheid. In tegenstelling tot duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en elektrische auto’s is minder vlees en zuivel consumeren zonder grote investering en zonder concessies vandaag nog aan te pakken. Je hoeft er niks voor te doen, alleen iets voor te laten. Als iedereen een beetje zijn best doet en flexitarisch eet, kan het veel beter gaan met onze wereld. 

Week Zonder Vlees Recepten

Anno 2023 is het minder consumeren van vlees of zuivel geen uitdaging meer. Er zijn ontzettend veel alternatieven. Minder vlees en zuivel is een eenvoudige manier om de aarde een handje te helpen. Toch blijft het voor veel mensen lastig om los te laten wat ze gewend zijn. Daarom zijn initiatieven als de Week Zonder Vlees & Zuivel super goed. Het inspireert mensen via lekkere vega en plant based recepten bijvoorbeeld op een positieve manier andere keuzes te maken. Misschien is helemaal stoppen nog iets te moeilijk, maar flexitariër worden is iets wat we allemaal na mogen streven. Van daar uit is de stap naar vegetarisch of helemaal plantaardig/ vegan nog altijd te maken. 

Plastic vrij winkelen

Naast minder of geen vlees en zuivel is plastic reduction ook goed voor de wereld. Denk aan een stainless steel lunchbox waarmee je heel veel plastic zakjes bespaart. Of wist je dat er in standaard billendoekjes vaak plastic verwerkt zit? Gelukkig zijn er steeds meer merken zoals Naïf die het plastic uit hun product verbannen. Goede reden voor ons om deze plasticvrije billendoekjes op de Duurzame Producten Shop te gaan verkopen.

Consuminderen

We hebben lang gedacht dat de sky de limit was. Ongebreidelde groei is niet duurzaam. Het mag allemaal wel wat minder. Algemene deler in duurzamer leven is consuminderen en zo minder grondstoffen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan herbuikbare wattenschijfjes die wij in onze shop aanbieden. En zo hebben we nog tal van andere duurzame producten in ons assortiment.